ПРЕНЕСЕНИЕ МОЩЕЙ СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛЫ

22 (9 по ст. стилю) мая



Святитель Христов Никола, архиепископ Мир Ликийских, чудотворец, преставился в IV веке. Семь столетий его чудотворные мощи покоились в Ликийской митрополии, в г. Миры (Малая Азия), а в XI веке, по промыслу Божию, перенесены на запад – в г. Бари (на юге итальянского полуострова, на его восточном берегу). Здесь издавна жило благочестивое греческое население. Баряне с радостию и подобающею честию встретили мощи святителя Николы месяца мая в 9-й день и положили в церкви святого Иоанна Предотечи (на берегу Адриатического моря). Затем здесь была построена новая церковь во имя святителя и чудотворца Николы и сделана новая рака, куда переложены мощи святителя. Святитель Христов Никола известен как «скорый помощник, теплый заступник и молебник о душах наших», творящий преславные чудеса. Празднование Перенесения мощей св. Николы на Руси установлено в конце XI века.

В Прологе так разъясняется смысл этого праздника: «Да не дивит же тя любимиче яко от восточных стран, многих святых телеса озлоблению от нечестивых агарян на православие пришедшу, изволи Бог на запад преселитися, яко же убо Марка Евангелиста тело в Венецию, Златоустаго в Рим, Николы святаго в Бар, и прочих инде. Ниже благочестия ради западных, о немже мечтаются, ниже зловерия ради восточных, имже безстудне противнии восток поричют, ибо во отец благочестии непорочни до ныне благодатию Христовою храними, пребышя восточницы, сия быти да разумееши. Яве бо яко западницы о отеческом благочестии наченше от лета осмь сот девятаго еже о исхождении Пресвятаго Духа, еже всем расколом виновно погрешишя. И сего ради, яко наипаче жаля Всемогии Бог погибели тех, якоже живы некия апостолы телеса святых в страны их препосылает, чюдодействии наказуя и поучая тех, во еже бы исповедания апостол и отец паки ятися, и в разум истинныи приити, и ко отеческой возвратитися истине, от новоумышленных своих предании, проповеди и вере. Ниже бо верующым, но неверующым бывати чюдеса, ниже к благочестию, но в языки (т.е. к язычникам) посылатися апостолы; ниже в смирение и кротость, но якоже овця посреде волк, ученицы Христовы по словеси Егову приходити обыкошя. И убо от восток на запад, яко довлеющым самем скорбным, грех ради бываемых в наказние восточным, к наказанию западным приходят святии, призывающе тех в соединение веры, яко да яве непокаряющыхся истине, в день пришествия Своего, безответны сотворит Владыка».

Тропарь, глас 4

Приспе день светлаго торжества, град Барскии радуется, и с ним вселенная вся сликоствует, песньми и пеньми духовными. Днесь бо священное торжество, в пренесении честных и многоцелебных мощей, святителя и чюдотворца Николы, якоже солнце незаходимое восия, светозарными лучами. И разгоняя тму искушения же и бед, от вопиющих верно. Спасай нас яко предстатель наш велики Николае.

Другии тропарь, глас 4

Отечество свое Мирскии град не оставль духом, предивно же во град Барскии, преславно телом пренесеся архиерею Николае. И по всюду множества человеческая, своим пришествием возвеселил еси, болящыя исцеляя. Тем же тя молим святителю, моли Христа Бога да спасет душа нашя.

Кондак, глас 3

Взыде яко звезда от востока до запада, твоя мощи святителю Николае, море же освятися шествием ти, и град Барскии прият тобою благодать. Нас бо ради показася чюдотворец изящен, предивен и милостив.

Величание

Величаем тя, святителю Христов Николае, и чтем святую памяте твою, ты бо молиши за нас Христа Бога нашего.